Kariyerim, Kariyerim, Canım Kariyerim

Kariyerim bugün iyi bir noktada mı?

Kariyerimin geleceği ne olacak?

Nasıl hamleler yaparsam kariyerim yükselir?

Kariyerim ile mutluluğum birbirine doğrudan bağlı mı?

Hayatta kariyer en önemli şey mi?

Kariyerim adına neleri feda etmeliyim?

. . .

Buna benzer soruları sormak doğamızda var. Sesli sormuyoruz ancak içsesimiz ile bunları sürekli düşünüyoruz. Özellikle finansal güvencenin yeteri kadar kuvvetli olmadığı ve kişinin kariyerinin iyi bir noktada olması sayesinde kendisini daha güvende hissettiği toplumsal yapılarda kariyer stresi ve kariyer endişesi çok daha yüksek oluyor.

Bunun kökündeki sebep aslında çok net; kişi kariyerine ne kadar yatırım yaparsa, diğer rakiplerinden ne kadar daha iyi olursa ve ne kadar öne geçerse – ya da yükselirse – olası bir negatif senaryo da işsiz kalma ihtmali o derece düşük olacaktır. Hatta bir rivayete göre eğer kişi kariyerinde çok iyi ise artık o iş aramaz, “iş fırsatları ona gelir.” Açıkçası bu sonuncusu çok da yanlış değil kendi meslek alanında çok iyi bazı profesyonellerin peşinden koşulduğu doğru. Ama doğal olarak sormamız gereken soru şu; bu kişiler nasıl bu kadar iyiler? Neden bu kişilerin peşinden koşuluyor? Ya da bu soruyu asıl konumuz çerçevesinde, yani “kariyerim” kavramı üzerinden sorarsak, gerçekten kariyer başarısını getiren ne?

İlk ve en önemli faktör, kişinin kendi becerileri, yetkinlikleri ve eğilimleri ile uyumlu bir iş alanı seçmiş olması. Bir çok profesyonel ile yapmış olduğum binlerce iş görüşmesinde, zaman zaman kendime bu kişi aslında ne kadar iyi bir satış yöneticisi olurdu demişimdir. Veya tam satış rolünde çalışmayı hedefleyen bir kişinin aslında çok iyi bir sistem mühendisi olabileceğini düşünmüşümdür. En başarılı profiller, kendi içsel nitelikleriyle yaptıkları işi doğru eşleştirebilen kişiler oluyor.

 

İkinci faktör doğru başlangıç yapmak. Doğru başlangıçtan kastım ise kişinin kendisini değerli hissettiği, kapasitesinin kaldırdığı kadar sorumluluk aldığı ama boş da kalmadığı, ve en önemlisi onu besleyen, liderlik eden, koçluk eden iyi yöneticilerle çalıştığı bir ortam başlaması. Kariyerinde en başarılı kişilerin en temel özelliklerinden bir tanesinin bu olduğunu gözlemliyorum. İyi yöneticiler ortamala profillerden gelecekte çok başarılı olacak kişiler çıkartırken, kötü veya vasat yöneticiler, potansiyeli çok yüksek kişileri kendi egoları sebebiyle ezmekten çekinmiyorlar.

 

Kariyer Endişesi; Kariyerin Geleceği
Kariyerimin Endişesi; Kariyerimin Geleceği

 

Üçüncü ve belki de en önemli faktör kariyer endişesini yönetebilmek. Çok hızlı yükselmek hedefi ile rotasından sapan bir çok kariyer gördüm. Kişinin kendi istekli ve becerikli olduğu alanlara sahip çıkması, gelecek 6 ayda %10 maaş artışı alma hevesi ile gelecek 6 yılındaki %300’lük büyüme ve gelir artışı potansiyelini çarçur etmemesi gerekiyor. Bu yüzden de uzun vadeli düşünmek ve bunu için kariyer endişesini doğru yönetebilmek gerekli.

Kariyer endişesi ile detaylı olarak daha önceden yazmıştım. Buradan Statü Endişesi ve Kariyer konusundaki yazıyı görüntüleyebilirsiniz.

Siz kendi kariyerinize ilişkin endişe yaşıyor musunuz? Geleceğinizi nasıl kararlar şekillendiriyor? Yorum ve sorularınızı yazın.

Kariyer Danışmanlığı konusunda bilgi almak isterseniz de bana buradan yazabilirsiniz.

 

 

 

Bir cevap yazın

Your email address will not be published.