Türkiye’de İnternet Kullanımı Verileri

Türkiye’de İnternet Kullanımı Verileri ve İstatistikleri

İnternet kullanım verileri, toplumu anlamanın en doğrudan yöntemlerinden biri.

2010 yılında, henüz internet kullanımı hayatımızda bu kadar yer tutmazken, tez çalışmamı bu konu üzerine yapmıştım. Asıl odak konusu “toplumu anlamak” olan bir çalışma neden internetle ilgili diye düşünebilirsiniz. Ben de tam olarak bunu göstermek istedim. Araştırmanın sonunda ortaya çıktı ki internet kullanımı, hanehalkı dijital ürün kullanım oranı gibi ölçümler, toplumların gelişmişlik seviyelerini işaret etmekte kullanılabilir.

Tabi ki buradaki mantık, daha çok internet kullanan daha çok gelişir değildir. Bundan daha nüanslı bir durum var. Yine de çok dikkate çekici bağlantılar görmek mümkün.

Aşağıda 2016 yılına ait dünyanın en kapsamlı “dijital/sosyal” raporlarından bir tanesini paylaşıyorum.

Orjinali için bu linke bir göz atın.

 

Türkiye verileri için sayfa 449’a atlayabilirsiniz. Ancak öncesinde Dünya genelinde durum ne anlamak ve doğru karşılaştırma yapmak için raporun genelini incelemenizi de öneririm.

Türkiye’de İnternet Kullanımı dediğimizde karşımıza daha çok araştırma çıkmasını isterdim.

Çünkü her geçen gün daha da netleşti ki, teknoloji ve internet kullanımı sadece dijital bir veri değil, aynı zamanda sosyolojik veriler.

Bugün toplumu anlamaya çalışan her disiplin, başta da üniversitelerin sosyoloji bölümleri, en azından bir kaç ders olarak, teknoloji, dijitalleşme ve bunun toplumsal alanda yarattığı değişimler üzerine odaklanıyor olmalılar.

Neden Türkiye’de İnternet Kullanımı verileri bu kadar önemli, neden bu veriler bir toplumsal gösterge olarak kullanılabilir?

Aslında cevap çok basit. Teknoloji dediğimiz şey sadece bilgisayar, telefon, televizyon veya ütü değildir. Tekerlek de bir teknolojidir ve Dünya’yı değiştirmiştir. Kara saban, aynı şekilde bir teknolojidir. Tüm insanlık ırkının tarım yapma şeklini değiştirmiş, dolayısıyla da topraktan alınan verimi değiştirmiştir. Son binlerce yıldır devam eden insanlığın şehirleşme, genişleme ve evrimleşme sürecinde bu yüzden önemli yer tutar.

Göreceğiniz üzere teknoloji, bugün anladığımız dar kavramıyla çok sıradan gözükebilir, ancak geniş kavramıyla bakınca, insanların hayatı nasıl yaşayacağını belirleyen ve bunu tasarlayan en önemli etkidir.

Hem Türkiye gibi ülkelerin internet kullanım oranlarını, verilerini anlamak bu yüzden çok değerlidir. Değerlidir çünkü bugün yaşanan teknolojik gelişmelerde nerede olduğumuz, dijitalleşme ve internette nerede olduğumuz, bize yarın bir toplum olarak nerede olduğumuzu söyleyecek en kuvvetli araçtır.

Bir cevap yazın

Your email address will not be published.