Kişilik Testleri (Kariyer Okulu)

Kişilik Testleri

Kariyer Okulu’nun 4. videosunda, izleyicilerden gelen bir soruya odaklandım. İşe alımda kullanılan bu “kişilik testleri” nedir, ne değildir ve niye kullanılır?

Tam metin:

Bu derste biraz daha yanyola sapacağız ve kişilik testlerinin ne olduğunu konuşacağız. Şirketler işe alım süreçlerinde doğru kişiyi işe alabilmek için kullanabilecekleri tüm malzemeleri kullanmaya çalışırlar. Tabi ki bu süreç içerisinde yüzyüze görüşme olur. Öncesinde telefon görüşmesi ile bilgi alma süreci olur. Kişinin kendi CV’sine LinkedIn profiline bakılır ve o kişi ile ilgili bir bilgi elde edilmeye çalışılır. Bunun dışında tabi bazı işe alım süreçlerinde vakalarla karşılaşırız. Çalışanı normalde iş hayatında karşılacağı bir durumda gözlemlemek vardır. Bir de bunların ötesinde bu “kişilik testleri” veya karakter testleri var.

Psikoljiden uzak, kişilik testi, karakter testi nedir araştırmamış kişiler için şöyle yanlış bir algı oluşabiliyor: Bu testler gerçekten de kişinin karakter yapısını rontgen iyimserliğinde gösterir sanılabiliyor. Halbuki durum böyle değil. Çünkü bu testlerin bilgi alma mekanizmasının nasıl çalıştığına baktığımızda şunu görüyoruz: Bu testler çoğunlukla sizin kendinizle ilgili söylediklerinize dayanıyor. Yani orjinal tabiriyle “self report” a dayanıyor. Hal böyle olunca aslında ölçmüş olduğu şey, sizin gerçek karakter yapınız ve kişilik yapınız değil, kendi yapınızla ilgili düşünmüş olduklarınız. Kendi yapınıza dair aklınızdaki fikirler…

Örnek vermek gerekirse bir işe alım sürecinde kendinizi çok çözüm odaklı, sonuç odaklı, büyük liderlik özellikleri taşıyan birisi olarak görebilirsiniz. Kendinize ilişkin bu düşünceyle kişilik testinin doldurmuş olabilirsiniz. Bu durumda bu faktöreleriniz daha yüksek çıkar. Testte böyle çıkması, böyle olduğu anlamına gelmez. Bu testlerin içinde bu mekanizamanın kaliteli çalışmasını sağlamak için alınmış bazı önlemler de var.

Şirketler tabi ki bu çalışmaları sizinle paylaşıyorlar ve bilgi almak istiyorlar doğru işe alım kararı vermek için. Yeri geliyor kişinin kendisi bu kişilik testleri uygulamalarını yapmak istiyorlar. Bunların hepsi bir adım geriden, biraz dikkatle incelenmesi gereken testler ve uygulamaları. Bu testler tek başına bir kişinin bir işi yapabilirliği veya yapamazlığıyla ilgili bilgi vermez. Ama bir bütün içerisinde değerlendirildiği zaman bilgi almak için “iyice” bir yöntemdir.

Tüm videolar: https://www.youtube.com/ozandagdeviren/videos

(ayrıca bkz. www.16personalities.com)