Yazarın Sesinden Sesli Kitap: The Other Way

Bu hafta, son kitabım “The Other Way: Happiness Though Critical Thinking” kendi sesimden Amazon ve Audible.com’da sesli-kitap olarak yayınlandı. Benim için beklediğimden yorucu ama umuyorum, sonuçlarına deyecek bir çalışma oldu.

Audible ile buradaki linkten ilk kitabınızı ücretsiz olarak dinlemeye başlayabilirsiniz.

Sesli Kitap

Arka Plan

Bu kitabın bir versiyonu Türkçe olarak Türkiye’de “Sert: Sorgulayarak Mutlu Kalma Sanatı” olarak 2015 yılında basılmış ve tüm kitap satış noktalarında okuyucularla buluşmuştu.

Daha geniş bir okuyucu kitlesi veya diğer değişle dünyayla buluşması için kitabı İngilizce olarak baştan yazmıştım. Bu sürede kitaba bir çeviri gibi değil, kültürel bir adaptasyon olarak yaklaşmıştım. Kitap The Other Way adıyla 2016 başından bu yana Amazon.com tarafından satlıyordu.

Neden sesli kitap oluşturmak istedim?

Audible üzerinden sesli kitap dinleme uygulamasına bayıldım.

Her nasıl Kindle normal kitapların yerini tam olarak tutamazsa, sesli-kitap da normal kitapların yerini tutmaya çalışmıyor. En azından ben o şekilde görmüyorum.

Sesli kitap, kendi kendine, başlı başına yeni bir “medium” yani bilgi aktarım arayüzü. Ve dikkatli bakarsanız, çok etkin, verimli, multi-task çalışma dostu ve esnek bir arayüz.

Yolda giderken, yemek yaparkan, çamaşır ütülerken, tatilde, arabada, spor yaparken aynı anda kitap okuduğunuzu düşünün!

Bu yüzden The Other Way de aynı şekilde ulaşılabilir olsun istedim.

Son bir kaç ayda ben şu kitapları okudum (dinledim), her birini ayrıca kuvvetle öneririm. Her saniyesine deyecektir.

Ne öğrendim?

Bu iş zormuş. Kolay olmasını beklemiyordum ama düşündüğümden de daha zor ve uzun süren bir iş ile karşılaştım.

İlk olarak profesyonel seslendirme yapan biri değilim, o yüzden de yeri geldiğinde tutarlılık ve anlaşılırlık için benzer yerleri tekrar tekrar okumak durumunda kaldım. Dinleyicinin fark etmediği ancak ses kaydı yaparken ortaya çıkan bir çok ufak detay var. Kelimeler arasında aldığınız nefes sesi, dudak ve dilden çıkan ‘şap’lamalar, paragraftan paragrafa değişen ses tonunu aynı ve tutarlı tutma çabası, ses yüksekliğini ve kalitesini yüksek tutma çabası, ve tüm bunların üzerine, kendisi başlı başına bir meslek olan ses post-prodüksyon ve editing süreci.

Ben tüm hepsini kendim yapmayı tercih ettim, ve çok da şey öğrendim. Günün sonunda onlarca saat alan bir işi 3 saat 21 dakikalık tek bir ürüne dönüştürebilmiş ve hem Audible.com, hem Amazon.com hem de audiobooks.com gibi platformlar tarafından onaylanılmış ve listelenmiş olmak güzel bir tatmin.

Ne umuyorum?

Bence herkesin yaptığı işler arasında sinerji yaratması önemli. Kariyer Danışmanlığı, Kurumsal Eğitmenlik ve Yazarlık gibi konulara odaklanan ve yeni teknolojiler ve sosyal iletişim biçimlerinden heyecanlanan birisi olarak bu projenin diğer işlerimle bir sinerji içerisinde olduğunu düşünüyorum.

Buna bağlı olarak en yalın umudum da hem diğer işleri olumlu olarak etkilemesi, hem de onlardan olumlu olarak etkilenmesi.

www.ozandagdeviren.com

Bir cevap yazın

Your email address will not be published.