İş Görüşmesinde Yapılmaması Gerekenler

Tavsiye verirken de tavsiye alırken de dikkatli olmak gerekiyor. Özellikle Türk Kültürü’nde insanlar otorite pozisyonundan konuşmayı ve başkalarını yönlendirmeyi seviyorlar, bunun psikososyal etkileri ayrı bir tartışma konusu.
İş görüşmelerinde olumlu değerlendirilme şansını arttırmak isteyen adayların ne yapması ve yapmaması gerektiğine baktığımızda dişe dokunan bir kaynak olmadığı gibi verilen tavsiyelerin de çoğu yanlış.
Binlerce iş görüşmesinde değerlendiren tarafta oturmuş birisi olarak sizinle “iş görüşmesinde yapılmaması gerekenkenlere” ilişkin gözlemlerimi paylaşıyorum. Uyarımızla parelel olarak burada yazanları da kanun olarak kabul etmemeli ve kendi eleştireli süzgecinizden geçirmelisiniz.

İş görüşmelerine her zaman vaktinden önce gidin.
Evet görüşmelere geç kalmamalısız. Dakiklik ise bir iş disiplini gösterir ve önemlidir. Ancak görüşmeye geç kalmamak adına sözleşilen saatten 45 dakika önce orada olmanız iş görüşmenizi yapan kişiyi zor durumda bırakacaktır. Bir yandan nezaket usulü sizi bir saate yakın bekletmiş olmak istemeyecektir; bir yandan ise iş planını farklı yaptığı için zor durumda kalacaktır.

Görüşmelerde güleryüzlü olun.
Tüm duyguları profesyonellik ve nezaket sınırları içerisinde göstermeniz ve “gerçek insan” gibi davranmanız her şeyden önemlidir.  Güleryüzlü olmak genel itibariyle tercih edilen bir özelliktir, insanların size pozitif yaklaşım şansını da arttırır. Ancak ortada komik bir şey yokken gülen birisinin nasıl göründüğünü tahmin edebilirsiniz. Doğrusu, güleryüzlü olmaya çabalamak değil, karşınızdaki kişinin ruh haliyle temas içinde olacak şekilde iletişim kurmaktır.

Sert bir görünüm çizin.
Bazı adayların görüşmeler sırasında aşırı ciddi ve sert bir tavır takındığını gözlemledim. İşin kötüsü, bunu doğal mizaçlarından ötürü yapmıyorlar. Bir şekilde daha sert bir tonda konuşmanın, keskin ifadeler kullanmanın onları daha kuvvetli profesyoneller olarak göstereceğine inanıyorlar. Bunu özellikle kıdemi düşük ve özgüven sıkıntısı yaşayan kişiler yapıyor. Güçlü gözükmenin yolu kaba veya sert olmaktan geçmiyor. Hele ki bu tavırlar yapmacık olduğu zaman ise karşı tarafta özgüvenli değil güvesiz bir kişi profili çiziyorsunuz.

Gerçek iş değiştirme sebeplerinizi söylemeyin.
İş görüşmesine giden çoğu kişide, eğer bir işten neden ayrıldığını söylerse olumsuz değerlendirileceğine ilişkin bir algı var. Yeri geldiği zaman ücretin yetersiz olması, eski yöneticilerle sorun yaşamış olmak gibi sebepleri doğrudan ve dürüst olarak söylemek size eksi değil, açıklığınızla artı puan kazandırabilir. Gerçek iş değiştirme sebeplerinizi söylerken yaşadığınız düşünce sürecini paylaşmanız da sağlıklı olacaktır.

Devam Edecek…

Bir cevap yazın

Your email address will not be published.