Dünüm, Bugünüm, Yarınım: Yaptıklarım ve Yapacaklarım

Ozan Dagdeviren

İtiraf: Üretmeyi seviyorum.

Belki kurumsal hayatta çok uğraşıp emeğimin çıktılarını yeterince görememekten, belki bireysel işlerde daha faydalı bir şeyler yaptığımı hissetmekten, belki

geleceğe yatırım yaptığımı düşündüğüm için. Belki de hiç biri değil, güzel bir kahve koyup, sadece bir şeyler yazıp çizme, düşünsel bir şeyler üretme sürecinin kendisini ve heyecanını sevdiğim için.

En merkezde insan davranışı konusunda ustalaşma yolunda biri olarak enerjimi yönlendirdiğim işler zaman içerisinde değişim gösteriyor. Biraz bu değişimin nasıl olduğundan ve son iki yılda nelerin değiştiğinden bahsetmek istiyorum.

Son İki Yıl

İki yıl önce www.ozandagdeviren.com’u ilk açtığımda, zamanımın büyük bir kısmını kariyer konularında blog yazıları yazmaya; bireysel yardıma ihtiyaç duyanlara destek olmaya ve kariyerle ilgili videolar çekmeye adamıştım. Kariyer ile ilgili yazıların en iyileri, taze eklemelerle Kariyer Kitabı başlığıyla kitap oldu. Çektiğim videolar ise Kariyer Okulu başlığıyla bir Youtube Video Serisi’ne dönüştü. Yayınladığım makaleler hem bu sitede, hem Medium sayfamda, hem de Linkedin Profilimde çok kişiye ulaştı.

Uluslararası kitlelere ulaşma duygusuyla ürettiğim Udemy derslerim Coach (or Hack) Your Own Career ve Communicate Like a Leader gibi dersler toplanda 8000’den fazla öğrenciye ulaştı. Amazon.com’da satılan kitaplarım Creative Hiring ve The Other Way, üzerinden geçen yıllara rağmen, düzenli şekilde tüketiliyor ve insanlara ulaşmaya devam ediyor.

Yaklaşık son beş senedir, şu veya bu şekilde hep bir “kitap yazıyor olma” yolculuğundayım. Ya bir kitabı nasıl daha çok insanlara ulaştırırm diye düşünüyorum, ya yeni kitap için konu tasarlıyorum, ya da aktif olarak yazıyorum. Şu anda üzerinde çalıştığım kitap Startups Grow With People, yine Amazon’da (hem basılı, hem e-kitap hem de sesli kitap olarak) satılacak. Böyle bir konu seçme sebebime az sonra değineceğim.

Geçtiğimiz iki yılda birçok büyük ve orta boy kuruma danışman ve eğitmen olarak hizmet verdim. Yetenek Kaşifi İşe Alım Teknikleri; Değişim Çevikliği; Kutu Dışı Düşünce; İş Hayatında Hikayeni Keşfetmek; Eğiticinin Eğitimi; İyi İlişkiler Kurmanın Felsefesi ve Psikolojisi; Güven Yaratan Stratejik İK Olmak; Kültür Elçisi Mentor Olmak; Ustalaşmak (Çırak’tan Drone’e); Dijital Dönüşüm gibi konulara odaklandık.

Bu yolculukta şirketlere ve onların çalışanlarına en büyük ve en direk faydanın bu kurumların “kültürü” üzerine çalışarak sağlanabileceğini farkettim. Birçok şirketle 6 ay – 12 ay arası süren, daha uzun soluklu Kültür Danışmanlığı projeleri bu şekilde başladı. Şu anda doğrudan odaklandığım konular içerisinde en başlarda yer alıyor.

Bu dönemde Turkcell, Sahibinden.com, Denizbank, Nivea, Setur, Emlakjet, Boyner Mağazacılık, Rönesans Holding, Böhler, Edenred, Alafortanfoni, Roipublic, Kuveyttürk, Tezgahçılar, IRC (International Recruitment Consultants), YGA (Young Guru Academy), FunOfis, HumanGroup, LR Health, Ebebek, SmartHR gibi şirketlerle çalışma fırsatı buldum. Ya eğitmen, ya danışman, ya da iki rolü birden üstlenerek yer aldım. Bulunduğum bu işbirliklerinin hepsinden ben de çok şey öğrendim. Ayrıca Türkiye’nin en büyük kongrelerinden PERYÖN’de son iki yılda iki defa konuşmacı olma, İtalya’da sektör liderlerine Yetenek Keşfi’nin radikal değişimini akktarma şansı buldum.

İlk iki kitabım Sert: Sorgulayarak Mutlu Kalma Sanatı ve Creative Hiring’den sonra, bu son iki yılda Yetenek Kaşifi: Doğru İnsanı İşe Al, Ait: Çalışan İnsanın Anlam Arayışı ve Kariyer Kitabı çıktı.

Unutmadan; tüm işlerin arasında ayda bir Hasan‘ın liderliğiyle toplandığımız Kitap Klubü, okumak isteyip de rutinime sokamadığım kitapları bitirmek için çok güzel bir bahane oldu. Buluşmalarımız ve sohbetlerimiz de derinliğiyle dolu dolu geçti, hayatıma değer kattı.

Neyi başaramadım? Bir türlü Instagram’da istediğim kadar varolamadım, kişisel markamı ve yaptıklarımı (başta kitapları) daha geniş kitlelere duyurmak konusunda istediğim kadar etkili olamadım. Belki gerçekten başta arkadaş çevremi sürekli yaptıklarımı anlatarak sıkboğaz etmek konusunda kendimi ikna edemedim, belki sadece doğru önceliklendiremedim. Bu konuda değerli işler çıkardığıma inanarak zamanın lehime işleyeceğiyle kendimi teselli ediyorum.

Bugün ve Yarın

Özellikle son yılda önemli bir zamanı kurucu ortağı olduğum iki tane girişimin hayata geçmesine harcadım. Bunlardan biri İyiMezun.com, diğeri ise HerGünÖğren. 2018 itibariyle bu iki girişime daha çok zaman ayıracağım.

İyiMezun.com

Üniversite mezunlarına eşit şans vererek ve iş hayatında başarı potansiyellerini ölçerek iş görüşmesi davet almalarını sağlıyor. Bunu C.A.T.S sistemini kullanarak yapıyor. CV’yi aradan çıkarıyor. İşverenlerin daha nitelikli adaylara daha az maliyetle ulaşmasını sağlıyor. İyimezun.com adresinden ulaşabilir ve uygulamasını AppStore’dan (yakında da Google Play’den) indirebilirsiniz.

HerGünÖğren

Bir “episodic learning” girişimi. İş hayatında gerekli olan bilgi ve becerilere ilişkin konularda en önemli kitapları ve içerikleri okuyup, en kuvvetli fikirleri seçiyoruz. Bu fikirleri akılda kalıcı ve duygu yaratan örnekler, anektodlar, hikayelerle beşer dakikalık videolar haline getiriyoruz. Her bir seri, 21 video ve buna ek destek materyallerinden oluşuyor, eğitimi alanlar bir ay boyunca her gün bir tane video izleyerek normalde edinmeleri aylar sürecek davranış değiştirme gücüne sahip bilgiye ulaşıyorlar. Özetle dizi izlemenin keyfiyle, onlarca kitabın özetini ve en lezzetli kısımlarını öğrenme deneyimini birleştiriyoruz. İlk olarak sadece kurumlara sunduğumuz bir hizmet olarak başladı, artık mobil uygulamasıyla birlikte bireylerin de kullanımına açıyoruz. Uygulamasını AppStore’da (yakında da Google Play’den) indirebilirsiniz.

Şu anda her ikisi de parlak gelecek vaat ediyor. Bunlara odaklanarak çalışmaya devam etmek, ve iyi işlerin özünde fikirden daha ziyade, “iyi icra” olduğunu unutmadan problem çözmeye ve kaliteli kararlarla ilerlemeye dikkat etmek gerekiyor.

Danışmanlık işlerinde ise iki alana odaklanacağım.

Girişim Danışmanlığı

Bunların ilki “Girişim Danışmanlığı”. Bunu sadece Türkiye’deki girişimler için değil, global ölçekte ilerletmeyi  hedefliyorum. Startups Grow With People isimli kitabı yazmaya başlamamın sebebi bu. Başarılı Startup’ların arkadasındaki “insan kararlarına” odaklanıyor. Kitabı yazma sürecinde ben de bu konuları çok daha detaylı araştırıyor ve düşüncelerimi toparlıyorum. Kitap, Doğru Ortak Nasıl Seçilir, Doğru İşe Alımlarla Nasıl Büyünür ve Startup Kültürü Nasıl İnşa Edilir sorularına cevap veren bir kitap.

Kültür Danışmanlığı

İkincisi ise “Kültür Danışmanlığı”. Bunu sadece Startup’lar için değil, orta-hatta büyük kurumlara yönelik bir hizmet olarak sunmaya devam edeceğim. Burada sunduğum hizmet ilk aşamada şirket kültürünü keşfetmek, daha sonra o şirket için uygun kültürün ne olduğunu yönetim ile birlikte belirlemek ve en son olarak da yeni kültürün tutunması için gerekli aksiyonları planlamak üzerine kurulu.

Bunların yanında daha önce odaklandığım kariyer danışmanlığı hizmetimi azaltacağım ve çok özel durumlar hariç bunu bireysel bir hizmet olarak sunmayı durduracağım. Yine kurumsal eğitmen olarak sınıf içi eğitimlere harcadığım zamanı çok özel durumlar dışında azaltacağım.

Özetle; önümüzdeki dönemde odaklandığım üç ana alan olacak. İlki, kendi girişimlerim İyiMezun.com ve HerGünÖğren’i geliştirmek; ikincisi, Startup’lara büyüme (ve özellikle insan kararları) konusunda danışmanlık vermek; üçüncüsü ise kurumlara kültür danışmanı olarak hizmet vermek.

Bakalım önümüzdeki günler neler öğretecek.

Dipnot: Hayatla ilgili kafanız çok karışıksa, kendinize en çok hangi problemi çözebilirim sorusunu sorun.

 

Girişimlere Bağlantılar

İyiMezun.Com

HerGünÖğren

Kitaplara Bağlantılar

Sert: Sorgulayarak Mutlu Kalma Sanatı

Creative Hiring: The Pinnacle Model for Spontaneous, Imaginative, Collaborative Interviews

The Other Way: Happiness Through Critical Thinking

Ait: Çalışan İnsanın Anlam Arayışı

Kariyer Kitabı: Doğru İşi Bulma ve Kurumsal Hayatta Kalma Rehberi

Startups Grow With People (yakında)

Sosyal Medya Hesaplarım

Youtube

Twitter

LinkedIn

Instagram

Önemli konularda doğrudan ulaşmak isterseniz: İletişim