Yetenek Kaşifi Nasıl Olunur? İşe Alımda ‘Zirve Modeli’ Nedir?

Klasik İşe Alım Öldü! Yerine Yenisini Koyalım

İşe Alım Teknikleri bugün nerede? Yarının İşe Alım ve İş Görüşmesi Teknikleri ne olmalı?

Profesyonel olarak yetenek seçme ve işe alma (Talent Recruitment) alanında çalışmaya başladığımda ilk bir kaç ayımı kendimi geliştirecek ve işin teorisini öğrenecek kaynaklar arayarak geçirdiğimi ve dişe dokunan hiç bir kaynak bulamamanın hayal kırıklığını hatırlıyorum. İşe alım teknikleri konusunda Türkçe dilinde pek kaynak yok. Bunu geçtim, Dünya’da da “İşe Alım Teknikleri” konusunda bir araştırma yaptığınızda karşınıza hep adaylara ilişkin öneriler çıkar, bu mesleğin nasıl daha iyi icra edilebileceğine ilişkin kaynak yoktur. İşe Alım Teknikleri konusunda bir kaç yıl boyunca hep araştırdım ve karşıma çıkanlar hep aynıydı.

Detaylı araştırmalarıma, çevremde bu işi yapan kişilerle olan sohbetlerime ve bu meslek alanındaki liderleri yakın takibime rağmen elimde artık klişeleşmiş “Yetkinlik Bazlı Mülakat” teknikleri ötesinde hiçbir şey yoktu. Ne anlatıyordu bu klasik model? Özetle iki şey söylüyordu:

Birincisi; kişinin geçmiş eylemleri ve durumlar karşısındaki tepkileri, gelecek eylemlerini ve durumlar karşısında takınacağı tavrı öngörmekte kullanılabilir.  Bir defa bu önermeyi bu kadar kolay kabullenmemek gerekiyor.

Önce aşağıdaki bir video’ya göz atın, sonra nedenini anlatacağım.

Diyorduk ki, kişilerin geçmiş eylemleri, gelecekte yapacaklarının aynasıdır diye kabulleniyoruz ama, bu her zaman doğru mu? Kişilerin durumlar karşısındaki tepkileri en başta birlikte çalıştıkları insanlara, o işten aldıklarını düşündükleri faydaya ve en önemlisi zamandan zamana değişkenlik gösteren motivasyon ve başarı hissiyatlarına göre değişmiyor mu? Her halükarda, sektörde en genel kabul görmüş mantık bu, o yüzden biz de şimdilik varsayalım ki bu yaklaşım doğru ve yeterli.

Tabi geleneksel “Yetkinlik Bazlı İşe Alım” mantığının problemleri bununla bitmiyor. İkincisi; bir işe alım öncesinde, ilk olarak boş pozisyonun gerektirdiği yetkinlik seti tanımlanır, daha sonra adaylara, bu yetkinliklerini kullandıklarını kanıtlayabilecekleri sorular sorulur (“Zaman ve bütçe baskısı altında karmaşık veriyi doğru okuyarak şirket sonuçlarına etki ettiğiniz bir örnek verir misiniz?” gibi) ve bu sorular üzerinden role uygunluk değerlendirmesi yapılır. Gerçekten de bu soruların hala son derece etkili olduğuna inanıyor musunuz? Belki bir kaç yıl önce bu şekildeydi, ancak artık değil. Bu sorular hangi durumlarda etkili değil, bunun üzerine kafa yormak zorundayız. Hatta yerilerine nasıl sorular koyacağımızı, nasıl yeni bir tavır takınacağımızı bulmak zorundayız.

Yeni Bir İşe Alım Teknikleri Perspektifi

Orjinal adı “Creative Hiring” ile İngilizce olarak yayınlanan ve Hindistan’dan Japonya’ya, Amerika’dan Almanya’ya bir çok kişi tarafından satın alınan ve uygulanan kitabım artık Türkçe’leşiyor! Mart (2017) itibariyle tüm kitapçılarda “Yetenek Kaşifi: Doğru İnsanı İşe Al” başlığıyla bulunabilir olacak.

Orjinal kitaba göz atmak isterseniz, burada. Hatta sizi aklınıza gelen kelimelerle “İşe Alım Teknikleri” veya “İş Görüşmesi Yöntemleri” gibi aramalar yapmaya davet ederim. Çok dişe dokunan kaynak göremeyeceksiniz. Bulursanız da lütfen beni de haberdar edin! Amazon.com’da “Hiring” kelimesi ile aratma yaparsanız da karşınıza Creative Hiring çıkabilir 🙂

Özetle, bu konuda hem yöneticilerin insan seçim kalitesini arttıran, hem de insan kaynakları uzmanlarını geliştiren eğitimler verdim. Buna devam da edeceğim. Bu konuda beni çağırmak ve bir eğitim düzenlemek isterseniz her zaman temas edebilirisiniz.

Sevgiler.
Ozan.