Evde Yapılabilecek İşler Yeni Bir Kariyer Yolu mu?

Kendinizi evde yapılabilecek işler nelerdir diye düşünürken bulmuş olabilirsiniz. Tabi burada kastettiğimiz çamaşır, ütü, temizlik ve yemek yapmakla ilgili sorumluluklar değil. Evde yapılabilecek işler derken, aslında gerçekten müşteri bulma potansiyeli olan, ekonomiye değer katan, arz-talep dengesi içerisinde bir ihtiyacı gideren ve sizin becerilerinizle örtüşen nitelikte işler yapmaktan bahsediyoruz.

Evde iş yaparak gelir kazanmak mümkün mü? Tabi ki mümkün.

Türkiye’de en çok yapılan aramalardan bir tanesi “İnternetten nasıl para kazanılır?”. İnsanların yeniliklerin peşinden koşması güzel ancak bu arama yapılırken değer üretmekten ziyade, kısa yolda köşeyi yönmenin araştırıldığı gözümde canlanıyor.

Kolay yoldan köşe dönmenin değil, değer üretmenin peşinden koşun
Kolay yoldan köşe dönmenin değil, değer üretmenin peşinden koşun

Yani ilk önce netleştirmemiz gereken konu şu: Eğer evden çalışırım, bir kaç online platformda bir kaç ayar yaparım, bir tezgah kurarım ondan sonra ayaklarımı nehirlere nazır uzatırım, gelsin paralar gibi bir beklentiniz varsa bu işten en başından vazgeçin. Kolay para kazanmanın tek yolu, halihazırda çok paraya sahip olmaktır. O durumdaysanız da en iyi dostunuz emlak piyasasıdır. Ancak o grupta değilseniz ve para kazanmak istiyorsanız boşuna köşeyi dönmenin yolları peşinden gitmeyin. 3-5 lira kazansanız bile bu parayı kazanırken edindiğiniz beceriler değersiz ve daha sonra kullanılamayacak beceriler olacaktır. Yani dip toplamda hep zararda çıkarsınız.

Evde yapılabilecek işler nelerdir peki gerçekten? Eskiden evden gelir kazanmak gerçekçi değildi çünkü gelir kazanma dediğimiz konu bir alışverişi barındırır ve müşteri ile satış yapan (ürün veya hizmet üreten kişinin) karşılaşmasını gerektirir. Eskiden ev ortamında bu mümkün değildi. Oturma odanızda çalışarak en güzel ürünleri üretseniz bile bunları evden satamazdınız ve yine bir noktada ya bir dükkan ya da bir ofis açma gerekliliği ortaya çıkardı. Bugün ise Ebay, Etsy, Gittigidiyor başta olmak üzere sınırsız online ticaret platformu var. Bunun dışında yine becerileriniz çerçevesinde bir hizmet satabileceğiniz, Upworks, PeoplePerHour Türkiye’de ise BiOnluk gibi platformlar var.  Bunların her biri aslında bir dükkan. Ya da müşteri ve satıcının buluşabileceği platformlar. Buralarda dükkan açmak için tek gereken şey ise ikinci ele 500TL’ye satın alabileceğiniz (uyduruk olsa da olur) bir bilgisayar.

Yani teknik olarak nasıl evde iş yaparım sorusunun çok komplike boyutları yok.

Ancak dikkat çekmek istediğim iki boyut var ki; işte bunlar gerçekten evden iş yaparak veya bağımsız çalışarak başarılı olan ve olmayan insanları birbirinden ayırıyor.

1. Zaman Yönetimi ve İrade Kontrolü

Özellikle ataerkil alışkanlıkları olan bir toplum olarak iş hayatında yöneticilerimizle kurduğumuz ilişkileri otorite üzerine kuruyoruz. Eğer bir yöneticiysek otorite sahibi olmak istiyoruz, aynı ebeveyn gibi. Eğer bir çalışsansak da, hergün buna bayılmasak da aslında iyi çalışmak için üzerimizde otorite kuran birinin ihtiyacını hissediyoruz. Yeri geldiğinde ona sığınmak yeri geldiğinde bize ne yapacağımızın ve ne zaman yapacağımızın söylenmesi hoşumuza gidiyor. Bu şekilde görmüş ve alışmışız.

O yüzden evde çalışmanın en iyi ve en kötü yanı, size ne yapacağınızı söyleyen birinin olmamasıdır. İyidir çünkü özgürsünüzdür. Kötüdür çünkü tembellik ve sıfır iş üretmekle, dünyaları sarsacak başarılar sahibi arasındaki tek çizgi sizin iradenizdir. Bunu biraz düşünün. Kişinin psikolojisinde yükü ve etkisi büyük bir etken. Kurumsal iş hayatında başarısız olursanız şirketinizi veya patronu suçlarsınız. Kendi işinizide başarısızlığınızın tek sorumlusu sizsinizdir.

Kendi zamanınızı doğru yönetmek, ne zaman ne konuda çalışmanız gerektiği konusunda doğru kararları vermek ve stratejileri çizmek, işi önceliklendirmek ve tüm bunların sonrasında çalışma iradesini göstermek gibi konuların sorumluluğu tamamıyle ve bütünüyle size aittir. O yüzden evde yapılabilecek işlerin tamamında bu merkezi bir konu haline dönüşür. Eğer bu anlamda kendinize güveniyorsanız bu yola girmelisiniz.

2. İhtiyaç Tespit Etmek ve Değer Üretmek

Siz ne üretirseniz ve ne kadar iyi üretirseniz üretin, eğer bu ürünün bir alıcısı yoksa, tüm çabanız ticari anlamda boşa gitmiştir. O yüzden iyi bir ticari girişimin ilk ve en temel prensibi doğru ihtiyaç tespitidir. Kendi becerileriniz grafik tasarımı alanında olabilir, çok iyi seslendirme yapıyor olabilirsiniz veya e-ticaret alanında çalışacak olabilirsiniz. Her biri için durum aynıdır. İlk önce sizin piyasaya sunacağınız ürün veya hizmet için talep ve ihtiyaç var mı bunu netleştirmelisiniz. İkincisi, ne üzerinde çalışırsanız çalışın, sonuç itibariyle bir değer üretmiş olmalısınız. Bir ürünü başka bir renk ile klonlayarak veya bir kaynağı bir yerden alıp başka bir yere kopyalayarak kalıcı değer üretemezsiniz.

Son olarak, sizin hedeflediğiniz müşteri kitlesinin olduğu yerde ürünlerinizi sunduğundan ve onların ihtiyaçları ile uyuştuğundan emin olun. Bu da verim ve başarılı satışlar için şansınızı arttıracaktır.

 

Evde Yapılabilecek İşler konusunda size ilham olmasını isterseniz; İş bulunabilecek en iyi 15 Freelance platformuna göz atmanızı tavsiye ederim.

Tekrar vurgulamak gerekirse, artık mekandan bağımsız biçimde, yani ister evden isterseniz de başka bir şehirden yapılacak ve para kazanmayı sağlayacak bir çok iş var. Yeter ki yukarıda saydığım iki madde konusunda kendiniz geliştirmeye odaklanın.

Bu konuda şu yazı da ilginizi çekebilir:

Önce Kendi Hikayenizi Keşfedin

One thought on “Evde Yapılabilecek İşler Yeni Bir Kariyer Yolu mu?”

  1. Lupita.N
     · 

    Very interesting info!Perfect just what I was looking for!Leadership

Bir cevap yazın

Your email address will not be published.